Rabu, 8 Jun 2011

Yee Mee

Walid Aliff memang suka makan..Biasanya kalau hari Selasa (malam dia ada training Badminton) dia tak bagi saya masak berat-berat sebab dia risau tak boleh nak perform game mlm tu. Saya pun hari ni mencari resipi apa yang sesuai setelah berhari-hari makan mihun sup dan yang Aliff juga boleh makan together-gether dgn kami.

Tengok resipi ni ni cam mudah jer balik kejer jer saya cari bahan apa yang tak ada di rumah.

Ni saya tepek kan resipinya..

Yee Mee Kungfu

BAHAN A
yee mee

BAHAN B (hiasan)
udang (dibuang kulit dan digoreng)
isi ketam (direbus)
sawi/kailan/brokoli (dicelur)

BAHAN C (KUAH)
1 senduk sos tiram
3 ulas bawang putih (dicincang)
1 biji telur
2 sudu tepung jagung (dilarutkan di dalam air)
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
air

Cara membuatnya:

Panaskan minyak didalam kuali dan masukkan bawang putih. Tumis bawang putih sehingga naik bau dan kekuningan. Kemudian masukkan air (mengikut sukatan kuah yang diperlukan. biasanya 3-4 gelas). Apabila sudah mendidih, masukkan sos tiram dan kacau sehingga sebati. Kemudian masukkan garam dan tepung jagung. Apabila telah pekat, pecahkan telur dan kacau sehingga masak.

Untuk menghidangkannya, masukkan yee mee ke dalam mangkuk, dan tuangkan kuah yang mendidih tadi diatasnya. Kemudian, susun sawi, udang dan isi ketam di atas hidangan dan tuangkan sedikit kuah di atasnya....SIAAAAAPPPPPP!!!!!!!!!



Tiada ulasan:

Catat Ulasan